Wie is Leonardo DiCaprio?

Geplaatst op woensdag 16 december 2020 @ 01:42 , 11 keer bekeken

Het acteursleven van Leonardo Wilhelm DiCaprio (geboren in Los Angeles, Californië op 11 november 1974) kwam in een stroomversnelling na indrukwekkende rollen in This Boy's Life en What's Eating Gilbert Grape. Na de blockbuster Titanic waren er maar weinig mensen op aarde die hem niet kenden. Maar het begon allemaal zo bescheiden. Als zoon van een moeder van Duitse afkomst en een vader met Italiaanse roots dankt hij zijn naam aan het feit dat zijn moeder hem voor het eerst in haar buik voelde trappen op het moment dat ze in het Uffizi een portret van Leonardo da Vinci bekeek. Toen Leonardo één jaar oud was, scheidden zijn ouders. Moeder Irmelin hield er diverse banen op na om het gezin te ondersteunen. Leo toonde al vroeg een passie voor acteren. Een enthousiast begroet optreden op een open podium op tweejarige leeftijd bevestigde alleen maar dat gevoel. Maar zijn eerste rol van betekenis in de kinderserie Romper Room was geen succes omdat hij een te grote druktemaker bleek op de set.

Daarna volgden reclamespotjes. Rond die tijd gaf een impresario hem het advies om zijn naam te veranderen naar Lenny Williams, iets wat Leo resoluut weigerde. Na tientallen vruchteloze audities leek het alsof het acteursleven niet aan hem besteed was, maar zijn vader George moedigde hem aan om de handdoek niet in de ring te gooien. Vanaf de vroege jaren '90 braken diverse mogelijkheden aan, zoals The Outsiders, Santa Barbara en Parenthood. In 1991 zou hij zijn debuut maken in de horrorfilm Critters 3, een productie die Leo later zou omschrijven als 'ronduit verschrikkelijk'. Later dat jaar maakte hij als de dakloze Luke Brower zijn debuut in de serie Growing Pains, een rol die hij diverse afleveringen gestalte gaf.

Zijn echte artistieke doorbraak kwam toen hij in 1993 verscheen in This Boy's Life en What's Eating Gilbert Grape, twee moeilijke rollen die door Leo bewonderenswaardig gedragen werden. Grape leverde hem zelfs zijn eerste Oscar-nominatie op. Daarna gaf Leo acte de présence in de western The Quick and the Dead, The Basketball Diaries en Total Eclipse. Maar het zouden Romeo + Juliet en Titanic zijn die hem bij het grote deel van de wereld bekend zouden maken. Zijn deelname aan deze bioscoopkrakers maakte hem tot tieneridool en opende deuren die anders gesloten bleven. Na The Man in the Iron Mask, Celebrity van Woody Allen en The Beach maakte Leo zijn opwachting in de eerste van meerdere films in samenwerking met Martin Scorsese: Gangs of New York. Later was Leo fenomenaal in Catch Me If You Can (Steven Spielberg), The Aviator (met weer Scorsese), Blood Diamond, The Departed (Scorcese) en Body of Lies. Een reünie met Titanic-ster Kate Winslet volgde in de kritische hoogvlieger Revolutionary Road, en in wat meer recentere jaren was Leo te zien in Shutter Island (Scorsese), InceptionJ. Edgar, Django Unchained, The Great Gatsby, The Wolf of Wall Street (Scorsese) en The Revenant. De laatstgenoemde film leverde Leonardo eindelijk een Oscar op, na diverse nominaties.

Leonardo is een milieubewust multi-talent dat in nog geen dertig jaar bereikt heeft wat de meeste acteurs in een heel leven bereiken. Er is nog zoveel dat hij kan betekenen voor de filmwereld, ook in producerende zin omdat hij sinds 2004 met zijn Appian Way Productions aan de weg timmert. Wij kunnen alleen maar hopen dat er minstens zoveel intense, gepassioneerde rollen zullen komen als in de afgelopen drie decennia.

Geschreven door Serpentor


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: