Leopedia: The Quick and the Dead

Geplaatst op maandag 14 december 2020 @ 04:27 , 10 keer bekeken

Leo als Fee ('Kid') in The Quick and the Dead

Sam Raimi zou pas veel later erkenning krijgen voor zijn western The Quick and the Dead waarin Leonardo DiCaprio zijn vijfde acteerrol in een film neerzet. Total Eclipse en The Basketball Diaries vroegen om een charismatische acteerprestatie. Zonder The Quick and the Dead tekort te willen doen, deed zijn rol van Fee ('Kid') een wat kleiner beroep op zijn acteerkwaliteiten.

De film draait om 'n kleurrijk gefilmd schiettoernooi in het stadje Redemption dat volledig is overgeleverd aan de gratie van de meedogenloze Herod (een rol van Gene Hackman). Op een dag komt een onbekende dame (Sharon Stone) naar het stadje en besluit mee te doen aan het schiettoernooi. Haar motieven worden steeds meer duidelijk: haar vader, de Sheriff (Gary Sinise) werd jaren geleden vermoord door Herod en zijn handlangers. In het stadje ontmoet ze ook Cort (Russell Crowe), een oud-lid van Herod's bende die nu leeft als priester, en de jonge arrogante maar charmante Fee (Leo) die ten onrechte bekend staat als de zoon van Herod en alles wil doen om diens respect te winnen, zelfs zo ver dat hij een duel met hem aangaat.

De opnames voor de film begonnen in november 1993 en de film draaide in de bios vanaf februari 1995. The Quick and the Dead stelde teleur bij de box-office en kreeg gemengde reviews, maar zou naarmate de jaren vorderen meer waardering krijgen om zijn cinematografie en bewuste poging zichzelf niet al te serieus te nemen. De meeste mensen, zelfs de kritische, vonden de film zeer onderhoudend. Van bijzondere noot is het feit dat Sharon Stone zelf het salaris van Leo betaalde omdat de filmbazen twijfelden over zijn deelname. Zeventien jaar later zou Leonardo meespelen in een andere western, Django Unchained van Quentin Tarantino, een film die net als The Quick een zelfbewuste parodie is op de Spaghetti-Westerns van de jaren '60. Voor mij neemt Raimi's western een bijzondere plaats in, niet alleen om de eerder genoemde redenen, maar ook om het feit dat het een van de eerste films was uit de carrière van Leonardo die ik zag. Sindsdien heeft Leo, en de film, me niet meer losgelaten.

Geschreven door Serpentor


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: